Στο Quilombo Centro Cultural ανήκουν όλοι
όσοι θέλουν να προσφέρουν στον εαυτό τους τη
δυνατότητα να πειραματιστούν με κάτι καινούργιο
παρέα με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και με τη
βοήθεια όλων μας.
Διαβάστε περισσότερα
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ, με τη Στέλλα Παππά
ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ, 18:00-19:30
Για πληροφορίες & συμμετοχή στα εργαστήρια επικοινωνήστε μαζί μας στο info@quilombo.gr & inbox fb/instagram ή στα τηλέφωνα 210 5203533 & 694 736 7214
*για παρακολούθηση του workshop είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
Περιγραφή Σεμιναρίου
Πρόκειται για ένα πολυμορφικό σεμινάριο που ασχολείται με την τεχνική πάνω στην παραγωγή της φωνής στο τραγούδι, προσεγγίζοντας ολιστικά την τραγουδιστική παράδοση της λατινικής Αμερικής.
Α Φωνητική Αγωγή
1. Θα ανακαλύψουμε πως παράγεται η ανθρώπινη φωνή. Ολόκληρο το σώμα μας συμμετέχει στην παραγωγή ήχου. Πως ακριβώς;
2. Θα συζητήσουμε πως μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε την φωνητική μας απόδοση χωρίς να τραυματίζουμε τις φωνητικές μας χορδές. Τι είδους τεχνικές χρησιμοποιούν οι άνθρωποι σε διαφορετικά ήδη μουσικής και σε διαφορετικές χώρες.
3. Θα ερευνήσουμε ποια τεχνική ταιριάζει στον καθένα σύμφωνα με το πως νιώθει το σώμα του και τις ανάγκες που έχει.
4. Θα δουλέψουμε ιδιαίτερα πάνω στο θέμα της αναπνοής με ασκήσεις που θα γυμνάσουν το διάφραγμα μας και θα μας επιτρέψουν να μπορούμε να το ελέγχουμε. Και θα διαπιστώσουμε πόσο σημαντικό είναι το εργαλείο αυτό, στην παραγωγή της ανθρώπινης φωνής.
Β ρεπερτόριο
Στο σεμινάριο αυτό θα ασχοληθούμε με τραγούδια αντιπροσωπευτικά των διαφόρων μουσικών παραδόσεων της λατινικής Αμερικής. Θα ξεκινήσουμε από το Μεξικό και στην συνέχεια θα πάμε στην Κούβα, στην Κολομβία, στην Βενεζουέλα, στο Περού και τέλος στην Αργεντινή και την Βραζιλία για να δουλέψουμε πάνω σε διαφορετικά ήδη όπως τα “ραντσέρας” του Μεξικού, τα μπολέρο της Κούβας, την κούμπια, την μουσική των Άνδεων και τα τάνγκο της Αργεντινής.
Το σεμινάριο αυτό όμως δεν θα μείνει απλά σε μία μουσική παρουσίαση των τραγουδιών αυτών. Σε κάθε τραγούδι θα ανακαλύπτουμε τις πολιτισμικές καταβολές του. Ποιά παράδοση κρύβεται πίσω από το κάθε ένα; Ποιά ιστορία; Ποιός θρύλος; Πώς γεννήθηκε η κούμπια και το τάνγκο; Ποιά είναι η θέση αυτών στην λατινική Αμερική του σήμερα;
Τέλος θα κάνουμε και μία γλωσσολογική προσέγγιση η οποία, αναλόγως το επίπεδο της γνώσης της ισπανικής γλώσσας από τα μέλη της ομάδας, μπορεί να προχωρήσει πιο βαθιά πάνω σε γλωσσικά ζητήματα και να δούμε θέματα προφοράς, λεξιλογίου και γραμματικής, διαφορές από χώρα σε χώρα κτλ.
Σε ποιους/ποιες απευθύνεται
1. Σε επαγγελματίες φωνής όλων των ειδών, τραγουδιστές, ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς κτλ.
2. Σε ανθρώπους με ταλαιπωρημένες και τραυματισμένες φωνητικές χορδές.
3. Σε όσους έχουν όρεξη και μεράκι να ερευνήσουν τις δυνατότητες του φωνητικού τους οργάνου που είναι ολόκληρο το σώμα μας.
4. Σε όσους αγαπάνε το τραγούδι, τον πολιτισμό και την κουλτούρα της λατινικής Αμερικής και θέλουν να κάνουν μια βαθιά βουτιά στο τραγουδιστικό ρεπερτόριο αυτής της μαγευτικής ηπείρου.
Το πρόγραμμα
Το σεμινάριο αυτό δομείται πάνω σε θεματικούς κύκλους. Κάθε κύκλος ολοκληρώνεται κατά την διάρκεια ενός μήνα και αποτελείται από 4 εβδομαδιαίες συναντήσεις διάρκειας μιάμισης ώρας. Συνολικά πρόκειται για τρεις κύκλους. Κάθε κύκλος είναι αυτόνομος και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα από τους άλλους δύο.
Ο πρώτος κύκλος είναι αφιερωμένος στο Μεξικό. Θα δούμε τραγούδια από την Οαχάκα, την Βέρα Κρους, το Xochimilco και αλλού. Θα μιλήσουμε για τον θρύλο της Llorona, τους ιθαγενείς, την ιστορία αυτής της ιδιαίτερης χώρας, την παράδοση της μαγείας και άλλα πολλά.
Στον δεύτερο κύκλο θα πάρουμε μία γεύση από διαφορετικά ήδη μουσικής, από διαφορετικές χώρες. Κούβα, Μεξικό, Κολομβία και Βενεζουέλα. Πως γεννήθηκε η σάλσα; H κούμπια; Τι ρόλο έπαιξε η βίαιη μετακίνηση εκατομμυρίων ανθρώπων από την αφρικανική ήπειρο προς την Αμερική και η σκλαβοποίησή τους, στην γέννηση αυτών των μουσικών; Πως αλληλοεπίδρασαν αυτοί με τους ιθαγενείς;
Στον τρίτο και τελευταίο κύκλο, θα δούμε τραγούδια από το Περού, την Αργεντινή και την Βραζιλία. Θα μιλήσουμε για το τι είναι Quilombo και το ρόλο τους στην μουσική κουλτούρα και την θέση τους στην κοινωνία και την ιστορία της Βραζιλίας στο παρελθόν αλλά και στο σήμερα. Θα ταξιδέψουμε στο Μπουένος Άιρες για να δούμε πως γεννήθηκε το αργεντίνικο τάνγκο και τέλος θα εντοπίσουμε τις διαφορές πάνω στην παράδοση της κούμπια από χώρα σε χώρα.
Ποιος εισηγείται το σεμινάριο
Η Στέλλα Παππά είναι τραγουδοποιός και περφόρμερ. Το 2018 βρέθηκε για πρώτη φορά στην λατινική Αμερική, μέσα στα πλαίσια του διεθνές πρότζεκτ «όλα τα σουαρέ του κόσμου». Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει πραγματοποιήσει συναυλίες και ηχογραφήσεις σε διάφορες χώρες τις λατινικής Αμερικής όπου βρέθηκε σε ένα μακρύ οδοιπορικό με σκοπό να γνωρίσει τον πολιτισμό της, την κουλτούρα της, την μουσικής της και πάνω από όλα τους ανθρώπους της.
Ξεκίνησε από τις γαλλικές Αντίλλες και την Κούβα στην Καραϊβική και έπειτα πέρασε ενάμιση χρόνο στο Μεξικό όπου αποκλείστηκε λόγω της πανδημίας. Στην συνέχεια κατευθύνθηκε προς το νότο, στην κεντρική Αμερική -Γουατεμάλα, Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα- και από εκεί στην Κολομβία, μετά στο Εκουαδόρ, στο Περού και κατέληξε μετά την διάσχιση του Αμαζονίου στην Βραζιλία.