Στο Quilombo Centro Cultural ανήκουν όλοι
όσοι θέλουν να προσφέρουν στον εαυτό τους τη
δυνατότητα να πειραματιστούν με κάτι καινούργιο
παρέα με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και με τη
βοήθεια όλων μας.
Διαβάστε περισσότερα
Σε αυτό το σεμινάριο θα ασχοληθούμε με την tarantella pizzica.
Η tarantella pizzica είναι ο κύριος ρυθμός της παραδοσιακής μουσικοχορευτικής θεραπείας που συναντιόταν μέχρι πρόσφατα στην Κάτω Ιταλία στην περιοχή του Σαλέντο.
Μετά από τσίμπημα αράχνης, κυρίως οι γυναίκες για να αποβάλλουν το δηλητήριο, έμπαιναν σε ένα εκστατικό χορό υπό τις δονήσεις του ταμπουρέλλου.
Το ταξίδι της θεραπείας το οποίο μπορούσε να διαρκέσει από μέρες μέχρι μήνες κατέληγε σε έναν πιο ανάλαφρο χορό ο οποίος λειτουργούσε σαν εξορκισμός των προσωπικών τους δαιμόνων.
Πέρα από την θεραπευτική διάσταση, συναντάμε αυτόν τον χορό σε γιορτές, γάμους, πανηγύρια κ.λ.π και χορεύεται σε ζευγάρια.
Μέρα σεμιναρίου :
Σάββατο 4 Φεβρουαρίου
Ώρα : 18:00 – 20:00
Κέντρο Πολιτισμού Quilombo
Σερβίων 8
Κόστος : 25 €
Κρατήσεις : 6979095032 ( Κράτηση Aπαραίτητη )
lutama888@hotmail.com
______
Βιογραφικό
H Αθηνά Κυρούση Salvucci, ελληνοϊταλικής καταγωγής, είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα της Ιταλικής Φιλολογίας.
Από το 2020 συνεργάζεται με την βελγική ομάδα χορού Siamese Cie κάνοντας περιοδεία σε όλη την Ευρώπη
( Festival D’ Avignon, Clermont Ferrand, Bezons, Mons, Ghent, Brugge, Strasbourg, Paris, Charleroi, Marl, Metz, Luxembourg, Quimper, St Brieuc) κ.α.
Από το 2016 αρχίζει να ερευνά την κουλτούρα και την μουσική της Κάτω Ιταλίας.
Η μεγάλη της αγάπη για αυτά τα ακούσματα και η παρατήρηση της θεραπευτικής διάστασης τους, την οδηγεί στην εισαγωγή στοιχείων των διάφορων χορών ταραντέλας της Κάτω Ιταλίας στα μαθήματα του σύγχρονου χορού.
Από το 2017 συνεργάζεται και προσκαλεί Ιταλούς καλλιτέχνες για την διάδοση της ταραντέλας στην Ελλάδα.
Τραγουδά σε Ιταλία και Ελλάδα με Ιταλούς καλλιτέχνες και χορογραφεί με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο εμπνευσμένη από την ταραντέλα.
Με το project Tarantalma διοργανώνει συναυλίες όπου και η ίδια τραγουδάει και προσκαλεί Ιταλούς καλλιτέχνες για συναυλίες, ημερίδες, σεμινάρια ταμπουρέλλου και χορών σε όλη την Ελλάδα για την διάδοση της κατωιταλιάνικης παράδοσης.
Το 2019 παρουσιάζει το έργο της
” Alma Mater ” με θέμα το ξέσπασμα του γυναικείου σώματος μέσα από ιστορίες της σύγχρονης εποχής και ιστορίες των γιαγιάδων μας.
Οι χορεύτριες είναι και οι ίδιες οι μαθήτριες της.
Έχει χορέψει σε διάφορα θέατρα και χώρους στην Αθήνα όπως το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Μέγαρο Μουσικής, το θέατρο Εμπρός, το Κέντρο Μελέτης και Χορού Ισιδώρας Ντάνκαν, την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κ.α.
Έχει συνεργασθεί με τους μουσικούς και χορευτές Joe Tornabene, Emmanuel Cremer, Γιώργο Κοκκινάρη, Luca Rossi, Julyen Hamilton, Paolo Cingolani δημιουργώντας παραστάσεις αυτοσχεδιασμού με βάση την άμεση σύνθεση, με τον μουσικούς Αντώνη Σταυρινό και Γιάννη Δεσποτάκη για το μουσικοχορευτικό αυτοσχεδιαστικό σόλο ” Χωρίς Συντηρητικά ” στο 14ο Φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, με τον μουσικό Μπάμπη Κανά για το έργο
” Blue Point ” και Γιώργο Παππουτσή με το έργο ” Spes Ultima Dea ” στο φεστιβάλ μουσικής και χορού Music in Motion 2016/2017 και ξανά με τον ίδιο χορογραφώντας το ” Οιδιπόδειο Σέλλας ” στο Αστεροσκοπείο Αθηνών στην Πνύκα.
Το 20017 συνεργάζεται με τον Romeo Castellucci για την καινούρια του παραγωγή ” Democracy in America ” στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Ως χορογράφος έχει παρουσιάσει τα έργα της σε διάφορα φεστιβάλ στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Ponderosa της Γερμανίας, στην Ιταλία.
Το 2015 συνιδρύει την ομάδα Allopix, μια ομάδα καλλιτεχνών από διαφορετικά πεδία παίρνοντας μέρος στην Biennale του Μιλάνο εκπροσωπώντας τους νέους καλλιτέχνες της Ελλάδος με το έργο ”Penduloop”.
Ως καθηγήτρια χορού, την ενδιαφέρει η χρήση και διερεύνηση διαφορετικών τεχνικών του χορού, όπως ο σύγχρονος χορός, η τεχνική Graham, το μπαλέτο, η ταραντέλα και το contact improvisation. Έχει δώσει σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα και στην Ιταλία.
Το 2018 γίνεται μέλος του διδακτικού προσωπικού της επαγγελματικής σχολής χορού ΑΚΤΙΝΑ διδάσκοντας την τεχνική Graham και το 2021 μέλος του διδακτικού προσωπικού της επαγγελματικής σχολής Μάρω Μαρμαρινού ( Πέτροβα ).
Από το 2011 έως σήμερα, ασχολείται εντατικά με την προετοιμασία των μαθητών για την εισαγωγή τους σε ανώτερες επαγγελματικές σχολές χορού στην σχολή Αλίκης Κόντζιου Γούσας και σεμιναριακά σε άλλες επαγγελματικές σχολές με μεγάλη επιτυχία.