Στο Quilombo Centro Cultural ανήκουν όλοι
όσοι θέλουν να προσφέρουν στον εαυτό τους τη
δυνατότητα να πειραματιστούν με κάτι καινούργιο
παρέα με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και με τη
βοήθεια όλων μας.
Διαβάστε περισσότερα
Για πληροφορίες & συμμετοχή στα εργαστήρια επικοινωνήστε μαζί μας στο info@quilombo.gr & inbox fb/instagram ή στα τηλέφωνα 210 5203533 & 6934 095 253
*για παρακολούθηση του workshop είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΡΟΥΣΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Υπεύθυνος: Αλέξανδρος Ριζόπουλος
ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ 18:30 – 20:30
Frame drums (Μπεντίρ, νταηρές), Τεχνική Ι
Νοτιοανατολική Μεσόγειος (Σύνολο Ι)
Τουμπελέκια (Τεχνική ΙΙ)
Βαλκάνια (Σύνολο ΙΙ)
Νταούλια, (Τεχνική ΙΙΙ)
*διάλεξε ποιο όργανο σου ταιριάζει και ένταξέ το στο σωστό σύνολο. Ενδείκνυται να επιλέξεις μια τεχνική και ένα σύνολο.
Το μάθημα περιέχει:
– καλλιέργεια στους ήχους των κρουστών οργάνων ανά περιοχή και ανά είδος
– καλλιέργεια στους ρυθμούς ανά περιοχή
– εθνογραφικές αναφορές και στοιχεία από τις αντίστοιχες περιοχές
– χορό
– ρυθμικό σολφέζ, syncopation
– Κούρδισμα των οργάνων
– Ασκήσεις
ΓΚΑΙΝΤΕΣ ΚΑΙ ΝΤΑΟΥΛΙΑ
ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ 20:30-22:30
Σε περιμένουμε, στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας, Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου, 2024, 20:30-22:30 στο φιλόξενο χώρο πολιτισμού και εκπαίδευσης Quilombo, Σερβίων 8 (Λ. Αθηνών & Σπ. Πάτση)
ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ, 17:00 – 19:00
ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΤΑ
Το συγκεκριμένο τμήμα αποτελεί μια εναρκτήρια εισαγωγή στον κόσμο των Κρουστών και Ρυθμών των τοπικών Μουσικών Παραδόσεων ανά την Ελλάδα. Ένα ρυθμικό ταξίδι μέσα στο χρόνο εκκινώντας από τους νταηρέδες και τα νταούλια, μέχρι την πολυφωνία των κρουστών που επικρατεί σήμερα, ενσωματώνοντας και κρουστά ευρύτερα της Μεσογείου καθώς και των Βαλκανίων. Το μάθημα εστιάζει στον αισθητηριακό τρόπο μάθησης και καλλιεργεί τη μουσικότητα μέσα από το χορό, το τραγούδι, τους μύθους και τις ιστορίες που κουβαλούν οι ρυθμοί, οι χοροί και τα τραγούδια. Είστε ευπρόσδεκτοι/ες να φέρετε όποιο κρουστό έχετε στην οργανοθήκη σας, αλλά και να δοκιμάσετε και άλλα που θα υπάρχουν στο μάθημα.
ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ, 19:00 – 21:00
OPEN CLASS – 06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024
ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΝΤΕΦΙ
Το ντέφι είναι το κρουστό που κατεξοχήν παίζεται στην Ηπειρώτικη παράδοση. Είναι γνωστό ως ηπειρώτικο ντέφι, νταηρές, αλλά και ντέφι. Ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια οργάνων με ξύλινο στεφάνι, τανυσμένη μεμβράνη και ζίλια, που απαντώνται σε πάρα πολλούς πολιτισμούς (pandereta – Ισπανία, tambourine – δυτική Ευρώπη, Def – Αλβανία, Riqq – Αραβία, tamborello – Ιταλία, pandeiro – Βραζιλία, dayereh – Ιράν, και άλλα). Ο τρόπος παραγωγής ήχου βασίζεται στο ένα χέρι για αυτό έχει αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη τεχνική η οποία διαφέρει ελαφρώς από παίκτη σε παίκτη. Οι ρυθμοί στην Ήπειρο παρουσιάζουν άλλοτε μια στιβαρότητα μετρονομική και άλλοτε γίνονται γιορτινοί και εξωστρεφείς, όπως ταιριάζει σε ένα γλέντι. Το μάθημα αυτό θα ακολουθήσει την πολύ-αισθητηριακή μέθοδο, που σημαίνει ότι το ντέφι θα διδαχτεί μέσα από τραγούδι, χορό και ιστορίες του βουνού και του κάμπου και φυσικά τσίπουρο!
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αλέξανδρος Ριζόπουλος (Γιάννενα, 1982) παίζει κρουστά, συνθέτει, και διδάσκει.
Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και απόφοιτος των τμημάτων Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΒSc, 2016) και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΜSc, 2006). Αρθρογραφεί με θέμα την Εθνομουσικολογία και τις Παραστατικές Τέχνες, τα Κρουστά και το Ρυθμό στα βαλκάνια, την Ενσώματη Γνώση και την Επιτέλεση.
Έχει στο ενεργητικό του δύο «Ποιητικές» (διαπολιτισμικές, πολυμεσικές παραστάσεις όπου επιμελήθηκε τη σύλληψη, τη σύνθεση, τη δραματουργία, την κινησιολογία): «Μαριγώ και Γιάννος: αέναο πέρασμα» (Μουσείο Αργυροτεχνίας, Ιωάννινα, Αύγουστος 2021) και «Αουρέκιος, ο Ταχυδρόμος» (Βαφοπούλειο Ίδρυμα, Θεσσαλονίκη 2016).
Είναι ιδρυτικό μέλος στα συγκροτήματα Alenti, People of the Wind, ΚΡΟΥΝ και Motel Selenik, ενώ συνεργάζεται με πληθώρα μουσικών σε παραγωγές, έθιμα και ηχογραφήσεις, εντός και εκτός συνόρων. Το 2021 εκδόθηκαν δύο δισκογραφικές δουλειές: «Lamenta» και «Alenti-Jasmine».
Διατηρεί το Masterclass «Ρυθμική Πλαστική», Workshops με θέμα τους ρυθμούς και τα κρουστά Βαλκανίων και Ανατολικής Μεσογείου (Εθνικό Κονσερβατόριο Παρισιού, Βερολίνου). Συνεργάζεται με το Μουσικό Χωριό «Άγιος Λαυρέντιος», το ίδρυμα Γκροτόφσκυ στην Πολωνία, τα κέντρα πολιτισμού και εκπαίδευσης: Quilombo, Πόλις, Baumstrasse, Κρουστόφωνο, Χορόδεντρo και Ωδείο Ζωγράφου. Πειραματίζεται και σχεδιάζει νέα μουσικά όργανα στο οργανοποιείο Kavouki.